Хилядолетен чинар е големият победител в конкурса Дърво с корен“ на

...
Хилядолетен чинар е големият победител в конкурса Дърво с корен“ на
Коментари Харесай

Хилядолетен чинар във варненския квартал Аспарухово е големият победител в конкурса Дърво с корен

Хилядолетен чинар е огромният победител в състезанието „ Дърво с корен “ на фондация „ ЕкоОбщност “. Дървото от варненския квартал Аспарухово ще се бори за купата „ Европейско дърво на годината “.

Чинарът се намира на територията на някогашната текстилна фабрика „ Първи май “. Висок е 18 метра, а обиколката на ствола му надвишава 9 метра. За него преди век приказват чешките археолози братя Шкорпил, а през 30-те години това прави и офицерът от запаса Тодор Етимов.

„ Много старателно описва дърветата чинари, които е срещал по време на разпределенията си в страната “, споделя Калина Михайлова, библиотекар в Република България „ Пенчо Славейков “, Варна.

В ръкописа с име „ Един две хиляди годишен дъртак в курортна Варна “ подполковник Етимов споделя две предания за дървото, известни тогава.

Аспарух си е връзвал коня на това дърво. Другата легенда е, че финикийски моряци са посадили дървото с цел да си бележат извора, от който са си наливали вода.

30 години по-късно учените оборват легендите, подмладявайки чинара. И въпреки всичко дървото издига снага тук от времето на Първата българска страна. От Златния век на Цар Симеон Велики или малко по-късно.

Преди век в ствола се появява хралупа, в която могат да се поберат няколко души. „ Навремето тази хралупа е замазана с бетон, с цел да може да бъде съхранено в годините. Това е една от гордостите, освен на Аспарухово, само че и на цяла Варна “, споделя и Ивайло Маринов, кмет на регион „ Аспарухово “.

Този тип чинари достигнат възраст от 2000 години. С други думи, дървото в Аспарухово е в средата на живота си.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР